Den militära mathistorien har gått från hedarnas matlagning över öppen eld i kokgropar till den moderna soldatens frystorkade lättviktsförpackning som bara kräver vatten. Varmt eller kallt spelar mindre roll. 

Men genom hela historien har ändå maten rangordnats. Diskussionerna på ”luckan” om bästa käket, och bästa husmor eller kock har ofta varit en bra värdemätare på hur populärt ett regemente var. Även de värnpliktiga kockarna vid koket fick finna sig i kamraternas hårda bedömning. Stackars den kock som inte höll måttet och serverade god mat till de ”stridande” kollegorna. För soldaten var den gemensamma nämnaren Snuskburken, eller kokkärl som de officiellt kallas.

Snuskburken inbjuder till en matresa med militärhistoriska förtecken. Boken tar dig med genom mer än 100 år av värnplikt och soldatliv. Minns maten i fält och i matsalen. Vill du återskapa maten från militärlivets fältkok finns också några av de gamla militära recepten med i boken.

Leif Högberg:
Snuskburken. Militärhistorisk matnostalgi
Fort & Bunker
Utkom 2013