Museer i Umeå, Malmö och Göteborg kan bli Årets museum

Bildmuseet i Umeå, Moderna museet i Malmö och Göteborgs stadsmuseum är de tre nominerade museerna till priset Årets museum 2014. Bakom utmärkelsen, som delas ut för artonde gången, står Riksförbundet Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums).

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiverksamhet och att inspirera andra museer till innovativ och nydanande verksamhet av god kvalitet.

– Nomineringen till Årets museum är en bekräftelse för de tre finalisternas gedigna arbete under det gångna året med att skapa framåtsiktande, nyskapande verksamheter som nått ut till en bred publik, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

Vem som helst har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM samt från övriga kultursektorn. Juryn, som sedan har utsett finalisterna, kommer nu att besöka de tre nominerade för att titta närmare på verksamheten. Särskilt kommer man att granska museets förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet men även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har stor betydelse för bedömningarna.

– Samtliga nominerade kännetecknas av intresse för internationella frågor och starkt samhällsengagemang. Det är mycket glädjande, säger Stefan Bohman, ordförande för Svenska ICOM.

Vinnaren av priset för Årets museum 2014 kommer att tillkännages under den första dagen på Riksförbundet Sveriges museer och Riksantikvarieämbetets Vårmöte i Umeå den 8 april. Priset, som är ett vandringspris, delas ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom.

Förra året utsågs Jamtli i Östersund till Årets museum 2013.