Ofta sägs att Blekinge skulle ha varit en del av det danska riket sedan vikingatiden. Magnus Edekling tar tag i detta påstående och gör en djupdykning i ämnet. Han går igenom både skriftliga och arkeologiska fakta i ämnet för att utröna Blekinges tillhörighet och hitta svaret på frågan ”När blev Blekinge danskt?”

Vad finns det för koppling mellan Blekinge och orten Sutton Hoo i England på 600-talet? När styrde den svenska dynastin över en del av Danmark? Vem var kung Erik Segersäll som var kung över både svearnas och danernas rike? Hur kristnades egentligen Blekinge? Hur gick det egentligen till när kung Niels och drottning Margareta Fredkulla regerade Danmark medan deras son Magnus var kung i Sverige? Dessa frågor och många fler besvaras i boken.

Med begreppen svenskt och danskt avser författaren till vilken av de dåtida kungamakterna som Blekinge var närmast knuten vid tillfället. Han presenterar också den nu nästan bortglömda sagan om Hagbard och Signe som kan ha anknytning till Blekinge.

Magnus Edekling:
När blev Blekinge danskt?
Recito Förlag
Utkom 2010