Nina Due blir chef för Röhsska museet

Nina Due. Foto: André Skjegstad

Nina Due. Foto: André Skjegstad

Nina Due har utsetts till ny chef för Röhsska museet i Göteborg. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien, senast som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor och besökande projektledare på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

– Nina Due är kunnig inom designhistoria och har samtidigt god kunskap om vad det innebär att driva en museiverksamhet och museers roll idag, säger Britta Söderqvist sektorschef museer i Göteborgs stads kulturförvaltning.

– Röhsska museet ska öppna med ett starkt publikt fokus och vara en tydlig kunskapsinstitution. Jag är därför väldigt nöjd med den här rekryteringen. Nina Due blir en viktig person i arbetet med att forma visionen och utveckla det strategiska arbetet för museet, säger Britta Söderqvist.

Nina Due är född 1973 och bor i Göteborg. Hon har i mer än 15 år verkat i Storbritannien. Förutom som utställningschef på Design Museum i London har hon varit curator och projektledare bland annat på avdelningen för arkitektur och design på British Conuncil och på Victoria & Albert Museum. Att koppla samtidsfrågor till samlingar är något hon arbetat med på flera olika sätt.

Due har en magisterexamen från Kingston University med fokus på design och curatoriella praktiker och ett brett internationellt nätverk med institutioner och yrkesverksamma inom design- och hantverksfältet.

– Att få leda Röhsska Museets utveckling framåt känns både lockande och spännande. Jag tar med mig en bred erfarenhet om hur museum kan verka genom att involvera och engagera publiken, säger Nina Due.

– Vi är alla konsumenter av design och interagerar med design varje dag och jag ser en stor möjlighet i att museet kan vara en plattform för att lyfta frågor om hur design och kultur bidrar i en värld av social, ekonomisk och politisk förändring. Närmast ser jag nu fram emot att få träffa personalen och lära känna verksamheten bättre, säger Nina Due.

– Jag är väldigt glad över att Nina Due kommer till oss. Hon kommer att bli en viktig kraft för kulturstaden Göteborg där Röhsska museet är en central institution, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen.

Tjänsten som museichef till Röhsska museet lockade 38 sökande. Nina Due tillträder tjänsten i augusti.

(2017-04-28)

Se även: Röhsska museet stänger tillfälligt (2016-11-23)