Nordiska museet satsar på barnens historia

Tidsvalvet på Nordiska museet. Foto Carl Thorborg/Nordiska museet

Tidsvalvet på Nordiska museet. Foto Carl Thorborg/Nordiska museet

Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter: den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv idag. Just nu arbetar över 2 000 elever från hela Sverige med sina bidrag till framtida forskning.

Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Här börjar en resa i tid och rum med nedslag i historiska händelser under de senaste 150 åren och berättelser från verkliga livsöden ur museets arkiv. Tillsammans med formgivaren Sara Wiklund har museet skapat en dramatiserad och lekfull scenografi där tidsenliga miljöer och verkliga föremål bjuder in till interaktion för såväl skolklasser som vanliga besök.

– Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr och samtidigt förmedla att även deras egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger David Berner, utställningsproducent och projektledare på Nordiska museet.

Den digitala insamlingen Mitt liv riktar sig till grundskolor i hela landet och bjuder in elever till att berätta om sin tillvaro här och nu, med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen genomförs och presenteras på museisajten minnen.se/mittliv. Berättelserna blir därmed en del av Nordiska museets samlingar och kommer att finnas tillgängliga för framtidens forskare.

Nordiska museet genomförde en liknande insamling 1942, i skuggan av andra världskriget. Då skildrade tusentals skolbarn sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Det var inte ovanligt att barnen arbetade efter skolan, behövde be om lov för att göra läxan och hade kaniner hemma, främst som mat. Ett urval av berättelserna har digitaliserats och finns nu tillgängliga på nytt.

(2020-08-30)