Nordiskt ljus
Nordiska museet
29 oktober 2016 –
Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Den 29 oktober är det premiär för Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus. Under ett helt år fylls museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.
–Det nordiska ljuset är unikt, få procent av jordens befolkning lever under liknande ljusförhållanden. Hur var det att klara sig med tio talgljus under ett helt år? Föreställ dig att varje dag behöva tända och vakta en eld och vad glödlampan och gatubelysningen innebar för livet efter solnedgången, säger Maria Maxén, intendent på Nordiska museet.
–Vi belyser olika aspekter av ljus i Norden: ljuset i kulturhistorien, traditioner, form och lampdesign och norrskenet som naturligt ljusfenomen. Vi har också programaktiviter som knyter an till ljuset. Det blir full fart och kommer att finnas något för alla, från nyfikna barn till designintresserade, berättar Amanda Creutzer, projektledare och utställningsproducent på Nordiska museet.
Nordiskt ljus berättar om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Över hundra år av nordisk lampdesign visas i en visuell tidsresa över formgivningen av armaturer i Norden sedan elektricitetens intåg. Det blir möjligt att uppleva fascinationen med norrsken och reflektera över ljusets betydelse för traditionerna halloween, advent, ny dag (Nouruz), valborg och midsommar. I Ljusresan, barnens egen väg genom utställningen, kan de yngsta besökarna med ett magiskt ljus till hjälp se sådant som inte andra kan se.
Först av programaktiviteterna kommer ett halloweenlov med Läskig Lyktverkstad, mörkerberättelser om nordiska väsen och Natt på Nordiska museet. Från första advent kommer julens ljus in med julpyssel, museets julgran för året, luciafirande med konsert och luciaallsång och avslutningsvis julgransplundring. Däremellan, i novembermörkret, en föredragsserie om belysningshistoria, ljuspåverkan på sömn och stress, högtidernas ljus och myterna kring Lucia. En programkatalog presenterar temat och Nordiska museets verksamhet under året. Museichefen Sanne Houby-Nielsen uttrycker det så här:
–Nordiska museet är mer än ett museum. Nordiska museet är du – dina upplevelser av att leva i, flytta till eller besöka Norden. Det är en plats för gemenskap, funderingar och upptäckande där dåtid och nutid möter framtid. Vi börjar med temat Nordiskt ljus. Välkommen in och delta!