Norges spelhistoria
Sverige och Norge har en gemensam historia på många sätt, men trots vårt sammanlänkade förflutna är det mycket som skiljer länderna åt. Hur pengaspel har sett ut genom åren och hur det regleras idag är en olikhet som beskrivs i följande text.
Sagorna berättar om tärningsspel
Att vikingarna gillade tärningsspel är känt eftersom det nämns i de skandinaviska sagorna. Heimskringla, en av de mest berömda sagorna, berättar om den stora roll som tärningarna spelade när Norge fick tillbaka styret över ön Hisingen år 1020. Den norska konungen Olav Haraldsson ingick ett avtal med den svenska kungen Olof Skötkonung där det beslutades att vinnaren av tärningsspelet fick bli öns ägare. Den svenska konungen var den första spelaren som kastade tärningarna och fick upp tre sexor vilket gav honom nummer arton. Det goda resultatet fick Skötkonung att föreslå att Haraldsson inte ens behövde kasta, för tävlingen var redan avgjord. Olav kastade dock och fick upp samma nummer. I det andra kastet lyckades den svenska konungen återigen få nummer tolv. Olav hade dock turen på sin sida och lyckades kasta fram nummer tretton. Norge blev därmed ägare av ön Hisingen.
Modern spelhistoria
Spelutbudet som det ser ut idag har en mycket kortare historia. Det har varit möjligt att spela på hästkapplöpning från och med 1800-talet, men Norsk Rikstoto som idag har monopol på travspel etablerades inte förrän 1982. Tippekupongen lanserades år 1948, medan betting hos Norsk Tipping började erbjudas först 1994 inför OL på Lillehammer. Lotto kom ut på den norska marknaden år 1986 och blev snabbt en stor succé. I Norge har staten monopol på pengaspel, precis som Sverige hade fram till 2019. Den norska lagen om pengaspel trädde i kraft år 1992 och den gav Norsk Tipping monopol över alla norska lotterier, sportspel och andra pengaspel. Norges regering har beslutat sig för att behålla monopolet, trots att både Danmark och Sverige har infört ett licenssystem som låter vinstdrivande företag driva pengaspel i landet.
Privata enarmade banditer förbjuds
I många år hade Norge en liberal syn på enarmade banditer och privata aktörer kunde placera ut spelautomater i offentliga utrymmen som till exempel i matbutiker. Spelautomaterna genererade stora inkomster för ägarna, men kritiserades eftersom norrmännen ansåg att automaterna skapade problem för spelberoende människor. År 2007 togs spelautomaterna bort från marknaden. Norsk Tipping fick monopol på spelen och var tvungna att följa ett mycket strängare regelverk jämfört med tidigare. Fastställda insatsgränser och registrering av spel var en del av reglerna.
Lagen om pengaspel
Den norska regeringen utformade lagen om pengaspel för att skydda befolkningen mot frestelsen av nätspel. Lagskriften som trädde i kraft den 1:a juni 2010 var ett svar på utländska företag som lyckades locka norska spelare till sina sidor trots landets spelmonopol. Tidigare har operatörer från andra EU-länder åberopat EU-domstolens lagar för att kunna marknadsföra sina spel lagligt i skandinavisk media. I Sverige ledde marknadsföringen av utländska spelbolag till att det nya licenssystemet infördes eftersom det gav mer kontroll över den svenska spelmarknaden.
Norge som är medlemmar i EES måste också följa EU:s regelverk och kan därmed inte förbjuda de utländska spelbolagen att vara verksamma på nätet. Norge har försökt att vidta åtgärder för att stoppa utländska aktörer, men ett licenssystem har inte varit aktuellt. År 2014 öppnade Norsk Tipping ett eget nätcasino för att konkurrera ut de utländska spelbolagen. Tidigare har det varit tal om att IP-blockera utländska spelbolag i Norge, men det har i skrivande stund inte röstats igenom. Norska banker och andra finansinstitutioner har dock förbjudits att förmedla pengar till utländska företag som erbjuder pengaspel. Förbudet gäller både insättningar och utbetalningar av vinster.