Nu firas 250 år av judiskt liv i Sverige

Den judiska minoriteten har lång historisk närvaro i Sverige. I år är det 250 år sedan Sveriges första judiska församling bildades. Regeringen ser det som ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. I regleringsbrev för 2025 har därför regeringen gett uppdrag till ett antal myndigheter att, inom ramen för sina uppgifter, bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet.

Institutet för språk och folkminnen, Kungliga biblioteket, Myndigheten för stöd till trossamfund, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Svenska institutet och Statens kulturråd ska bidra till uppmärksammandet av jubileumsåret. Statens kulturråd ges också i uppdrag att fördela särskilda bidrag till aktörer som arbetar med att synliggöra judisk kultur och judiska språk med anledning av jubileumsåret.

– 2025 är ett historiskt viktigt år på flera sätt. Regeringen vill uppmärksamma den judiska minoriteten i vårt land, liksom med kraft fortsätta arbetet mot antisemitism. Vi vill också uppmuntra alla delar av samhället till att vara med och uppmärksamma 250-årsjubileet av etablerat judiskt liv i Sverige. När antisemitiska hatbrott ökar i Sverige måste alla goda krafter vara extra tydliga. Judisk kultur och den judiska historian är en del av svensk kultur och Sveriges historia, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Judiska centralrådet i Sverige driver projektet Jubileumsåret 2025. Under hela år kommer aktiviteter att genomföras på många platser i Sverige. En bredd av aktörer är engagerade och kommer att uppmärksamma jubileet. Skolor, teatrar, museer, bibliotek, kulturhus, universitet och högskolor, studieförbund, förlag, föreningar och många fler kommer att skapa event.

Judiska museet i Stockholm arrangerar en programserie svensk-judisk historia under jubileumsåret. Under åtta torsdagskvällar sätter museet ljus på Sveriges judiska historia från Gustav Vasa till idag. Ciceroner är vetenskapsjournalisten Tobias Svanelid och historikern Carl Henrik Carlsson.

Forum för levande historia fick den 4 juli 2024 i uppdrag att genomföra insatser före och under 250-årsjubileet, bland annat att ta fram material och sprida kunskap om jubileumsåret, som förväntas underlätta för myndigheternas genomförande av 250-årsjubileet. I uppdraget ingår också att förvalta och tillhandahålla den grafiska profil för jubileumsåret som Forum för levande historia har tagit fram.

– 2025 är det även 250 år sedan Sveriges första judiska församling bildades. De judiska trossamfunden och föreningarna har sedan dess varit en viktig del av det civila samhället i Sverige. Att judar och judiska församlingar nu upplever hot och ökad otrygghet är mycket allvarligt, och det måste mötas med kraft i hela samhället, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Svenska institutet har fått i uppdrag att sprida kunskap om 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige till en internationell publik, bland annat genom de svenska ambassaderna. Institutet ansvarar också för de officiella Sverigekanalerna som har cirka 3,5 miljoner följare.

(2025-01-10)

Se även Judiska museet får en miljon till jubileumsåret 2025 (2024-05-26)