Ny militärhistorisk tidskrift

I juli utkommer första numret av Militär Historia – en specialtidskrift om krigshistoria. Enligt förlaget Historiska Media vänder sig tidningen till ”alla med intresse för svensk och internationell militärhistoria.”

– Intresset för militärhistoria är verkligen stort i dag, det vet vi av läsarundersökningar kring de tidskrifter vi gett ut hittills. Och det finns ju också flera magasin på engelska i ämnet, som säljs i Sverige. Vi tror absolut att en bra militärhistorisk tidskrift på svenska kommer att mottas positivt av svenska läsare. Dessutom tycker vi förstås själva att ämnet är spännande och intressant, säger Magnus Bergsten, redaktionschef Historiska Media Tidskrifter.

Första numret handlar bland annat om det tyska blixtkriget 1939-1940, Nelsons sjöseger vid Abukir 1798 och den brittiska elitstyrkan Special Air Service. Ulf Björkman, stridspilot och före detta kunglig adjutant, skriver om sina egna erfarenheter av att flyga ”Flygande tunnan”. Läsarna får också möta en svensk som slogs i Italien under andra världskriget. och historikern Antony Beevor ger sina tips för den som vill vandra i spåren efter invasionen i Normandie 1944.

Redaktör för Militär Historia är Marco Smedberg, som har en bakgrund som svensk pansarofficer. Han har gett ut flera militärhistoriska böcker och guidar ofta på specialresor. Bakom tidskriften står Historiska Media, som också ger ut Populär Historia och Allt om Historia. Militär Historia skall komma ut med tre nummer under 2009 och därefter med sex nummer per år.

Populär Historia har en upplaga på cirka 35 000 exemplar i dag. Jag tror att det finns en potential på halva den upplagan för Militär Historia. Men på kort sikt satsar vi på cirka 10 000 exemplar, främst handlar det nog om prenumeranter, säger Magnus Bergsten till Nättidningen Svensk Historia.

(2009-05-23)