Svenska litteratursällskapets i Finland har inlett utgivningen av Biografiskt lexikon för Finland. Den första volymen, kallad Svenska tiden, innehåller biografier över drygt 350 personer ur Finlands historia och sträcker sig från 1100-talet och Sankt Henrik till personerna bakom hjältarna i Fänrik Ståls sägner, och omfattar den tid Finland var en del av det svenska riket.

Nytt är bredden i personurvalet: en kulturhistorisk infallsvinkel har fått råda vilket breddat basen. Visst finns kungar, drottningar och stormän som Per Brahe och Arvid Horn med, likaså mångsidigt lärda män från astronomen och astrologen Sigfrid Aronus Forsius till humanisten och professorn Henrik Gabriel Porthan. Men också exempelvis konsthantverkare som kyrkomålaren Thomas Kiempe och glasblåsarmästaren Gustaf Jung tas upp.

Bland kvinnorna ingår sådana som sällan tidigare förekommit i sammanställningar av det här slaget, bland dem den sista abbedissan i Nådendal Birgitta Kurck och författarinnan Catharina Charlotta Swedenmarck, som prövade sin lycka vid Gustav III:s hov.

Biografiskt lexikon för Finland kommer att omfatta sammanlagt fyra volymer med över 1 600 personporträtt. Författarna representerar den främsta sakkunskapen i Finland. De följande delarna, volym 2 Ryska tiden, samt volym 3 och volym 4 Republiken skall publiceras de närmaste två åren.

En del av artiklarna är skrivna speciellt för denna självständiga svenska utgåva, medan större delen ursprungligen skrevs för den finska motsvarigheten Suomen Kansallisbiografia. Med utgångspunkt i Suomen Kansallisbiografia har redaktionsrådet för Biografiskt lexikon sorterat fram ett eget urval. Strävan har varit att särskilt uppmärksamma den svenska kulturen i Finland.

Biografiskt lexikon för Finland 1. Svenska tiden
Svenska litteratursällskapet i Finland/Bokförlaget Atlantis
Utkom 2008