Ny podd om tron på magiska varelser

Emmelie Pettersén Uggla och Bo Eriksson. Foto: Erik Klarén

Emmelie Pettersén Uggla och Bo Eriksson. Foto: Erik Klarén

Märkliga skrapande ljud på dörren mitt i natten – det är grannen som förvandlats till varulv. Barn som försvinner i skogen – de har blivit tagna av trollen. Svensk historia är full av väsen. I Sveriges Radios nya podd Väsen undersöker författaren Emmelie Pettersén Uggla och historikern Bo Eriksson vad väsen hade för funktion förr i tiden och vilka människorna var som trodde på dem.

– Det blir läskigt och blodigt men samtidigt spännande och underhållande, säger Bo Eriksson.

I Väsen dammsuger Emmelie Pettersén Uggla och Bo Eriksson både fiktiva berättelser och historiska dokument på jakt efter spår av varulvar, häxor och troll.

– Vi tittar inte på varulvar eller tomtar som något övernaturligt, i stället försöker vi förstå samhällena som skapade dem. Det är bara några hundra år sedan många väsen sågs som så verkliga att de gick att hitta i både lagstiftning och historiska verk, säger Emmelie Pettersén Uggla, som är fantasy- och deckarförfattare och jurist.

Det handlar om väsen, myter och legender – men också om varför väsen behövdes och hur människor såg på världen förr.

– Emmelie har en fantastisk förmåga att levandegöra väsen och ge dem så att säga en själ – även om de flesta inte hade en själ, enligt vad man trodde förr. Min roll är att sätta det i ett historiskt sammanhang. Lyssnarna kan förvänta sig både skratt och skräck, säger Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms universitet.

Till sin hjälp har Pettersén Uggla och Eriksson även religionshistorikern Tommy Kuusela och författaren Tora Wall – båda experter på väsen.

– Med Sveriges Radios poddar strävar vi gärna efter att förena folkbildning med underhållning. I Väsen möter historia och antropologi fantasin på ett unikt sätt och jag hoppas att lyssnarna ska känna att de får nya insikter om vår historia, säger Caroline Pouron, digitalt utbudsansvarig på Sveriges Radio.

De två första avsnitten av Väsen handlar om varulvar och skogsrån och släpptes den 31 oktober. De övriga sex delarna publiceras på tisdagar och kommer bland annat att handla om troll, älvor och tomtar. Podden görs av produktionsbolaget Munck Studios.

(2023-11-08)