Oland – Sveriges glömda Hollywoodstjärna

Warner Oland (1879–1938) är en av Sveriges genom tiderna största Hollywoodstjärnor. Han spelade mot Marlene Dietrich och Greta Garbo, medverkade i bortåt hundra filmer och levde lyxliv i Beverly Hills.

Hans osannolika karriär tog sin början mot fonden av världskrig, förbudstid och börskrasch. Under den amerikanska filmens första guldålder började svensken från Bjurholm i Västerbotten spela asiatiska roller. Yellowface, att vita skådespelare gestaltade rasistiska stereotyper av ”orientaler”, utvecklades till Olands signum – och förbannelse.

Han blev världsberömd som skurken Fu Manchu och den kinesiske detektiven Charlie Chan, rollfigurer som kom att påverka hur asiater porträtteras på vita duken än i dag. I takt med framgångarna i Hollywood bleknade Olands egna visioner om konstnärlig film och Strindbergstolkningar bort. Svårt alkoholiserad återvände han till Sverige 1938 och firades som en fanbärare för landets framgångar ute i världen. Sedan blev det tyst.

I mer än tio år har Kim Khavar Fahlstedt forskat om Warner Oland. Resultatet är en berättelse om drömmar, tillhörighet och flykt. Ett porträtt av en kontroversiell Hollywoodstjärna som försvunnit ur den svenska filmhistorien.

Kim Khavar Fahlstedt är filmhistoriker och biträdande lektor i filmvetenskap på Örebro universitet.

Kim Khavar Fahlstedt:
Oland – Sveriges glömda Hollywoodstjärna
Appell Förlag
Utkom 2024