Drottning Margaretas dröm

1300-talet var kaotiskt. I spåren av klimatförändringar och pest hade den politiska ordningen rämnat i Europa. De tre rikena i Norden utsattes för allt större påfrestningar, utifrån och inifrån.

In i den här världen föddes Margareta, Valdemar Atterdags yngsta dotter, som kom att personifiera föreningen av Norden – uppvuxen i danska riket och gift med den norske kungen som just förlorat sin svenska krona. Som förmyndare för sin son gjorde hon allt för att jämna hans väg mot de tre kronorna, men ödet ville annorlunda. Strax stod hon ensam kvar, utan man och barn, med en dröm som levde kvar bara genom henne: ett enat Norden.

Omgiven av motståndare – från Hansan via kejsaren till kung Albrekt – tycktes utsikterna minimala för henne att nå sitt mål. Som bekant kunde hon till sist en julidag 1397 rida ut ur Kalmar jämte sin adoptivson, unionskungen Erik. Hur gick vägen dit?

I denna över Margareta får läsaren se hur politiskt spel, släktskap, kön, personlig initiativkraft och slump gjorde att en människa kunde förverkliga sin dröm och samtidigt förändra Nordens historia.

Erik Petersson är filosofie doktor i historia och disputerade med avhandlingen Vadstena krigsmanshus. En studie av den svenska kronans inrättning för sårade och gamla soldater cirka 1640–1780. Han har skrivit en rad böcker, däribland Furste av Norden. Kristian Tyrann, Maktspelerskan. Drottning Kristinas revolt och Kungar – en världshistoria.

Erik Petersson:
Drottning Margaretas dröm
Natur & Kultur
Utkom 2023