Nyrenoverade Sofiero slott öppnar igen

Sofiero slott. Foto: Sara Schölander

Sofiero slott. Foto: Sara Schölander

Våren 2023 påbörjades en omfattande renovering av Sofiero slott utanför Helsingborg. ”En förbättrad besöksupplevelse” har stått i fokus när det tidigare kungliga sommarresidenset har rustats upp.

Slottets södra gavel har fått en mindre tillbyggnad dit slottsrestaurangens kök flyttat och Slottscaféets har glasveranda byggts ut för att rymma fler gäster. Slottet har fått en liten slottsbutik som drivs i egen regi samt bättre möjligheter till konferenser. Ett mål med renoveringen är att kunna bedriva verksamhet på slottet året runt.

Lagom till sommarens högsäsong slår slottsportarna upp för besökarna. Detta firas med aktiviteter för hela familjen och förlängda öppettider den 5–9 juni. Röda mattan rullas ut och slottets våningar smyckas med vackra blomsterarrangemang.

Det öppnar också en helt ny permanent utställning: Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård som ger fördjupad inblick i det kungliga livet på Sofiero. På samma våning blir det urpremiär för säsongens utställning: Astrid Lindgren – fantasins landskap.

– Vi ser verkligen fram emot evenemanget. För både oss som jobbar här och många av våra besökare är slottet ett viktigt och älskat inslag. Nu är Sofiero slottspark komplett igen! Vi är säkra på att ”Fest för slottet” bjuder på härliga försommardagar i parken mitt under rhododendrons allra vackraste period, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef för Sofiero slott och slottsträdgård.

Sofiero byggdes på 1860-talet av prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau. När Oscar blev kung, Oscar II, tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har i dag. Slottsträdgården anlades av den blivande Gustaf VI Adolf och hans hustru Margareta. År 1973 testamenterar kungen Sofiero till Helsingborgs stad.

(2024-05-19)