Olof Palme 1969–1986

Olof Palmes väg till makten gick spikrakt. Sverige låg i topp i den internationella välståndsligan, socialdemokraterna hade suttit vid makten sedan 1932 och hade egen majoritet i riksdagen. Under 1970-talets första år genomfördes den mest omfattande reformvåg vårt land har sett och Palme blev en självklar samtalspartner för den tredje världens ledare, från Castro till Gandhi. Ingenting verkade kunna hota Olof Palme och hans parti.

Men bara två månader efter att Palme blivit ordförande för socialdemokraterna gick 5 000 gruvarbetare vid Malmfälten i Svappavaara ut i vild strejk och gjorde slut på myten om Sverige som landet utan klasskonflikter. Sedan följde slag i slag politiska nederlag – i valet 1976 förlorade socialdemokraterna makten för första gången på 44 år – och skandaler som IB- och Geijeraffären. Inte minst präglades hans sista år av en rad konflikter som försvagade hans ställning: Rosornas krig, löntagarfonderna och striden om u-båtarna.

När vinden vände är andra delen av Kjell Östbergs biografi om Olof Palme och behandlar hans tid vid makten fram till mordet. Den första delen, I takt med tiden, blev nominerad till Årets bok om svensk historia 2008 och Augustpriset.

Kjell Östberg är professor vid Södertörns högskola. Han har tidigare skrivit om 60-talsradikaliseringen och 1900-talets kvinnorörelser.

Kjell Östberg:
När vinden vände. Olof Palme 19691986
Leopard Förlag
Utkom 2009

Nominerad som Årets bok om svensk historia 2009.