Olof Palme bland nazister och spioner

Olof Palme var statsminister i elva år och socialdemokratisk partiledare i sjutton år. Han var Sveriges i särklass mest kända politiker, både på hemma plan och internationellt. Vid en omröstning före millennieskiftet utsågs Olof Palme till århundradets politiker i Sverige.

Det har skrivits åtskilligt om Olof Palme och hans politiska gärningar under drygt tre decennier. Ändå har lite blivit känt om tiden innan han gav sig in i politiken och tog plats i kanslihuset vid läromästaren Tage Erlanders sida. Inte heller har hans familjeförhållanden och umgänge i ungdomen utsatts för närmare granskning.

I boken ger Jonas Gummesson en ny bild av Olof Palme. Politiskt hade han även i vuxen ålder åsikter som inte hade något gemensamt med det parti vars ledare han skulle bli. Palme var ”mörkblå” och ”en stabil borgerlig reaktionär”, enligt en vän under slutet av 1940-talet och förespråkade bl.a. ”full frihet åt det privata näringslivet” och ”bort med statens inflytande”.

I Olof Palmes närmaste omgivning doldes omständigheter från andra världskrigets mörka år som aldrig tidigare kommit fram i ljuset. Det var under nazisternas triumftåg i Europa och även familjen Palme påverkades och involverades i skeendet. Bland Olof Palmes egna vänner fanns en övertygad nazist – och Sveriges blivande spionchef.

Jonas Gummesson:
Bland nazister och spioner – Olof Palmes ungdomsår
Ekerlids Förlag
250 sidor, inbunden
Utkom i februari 2001