Om judarna som Sverige skickade mot döden

De sökte en fristad i Sverige undan förföljelserna i Nazityskland. Men svenska myndigheter sade nej . Med hänvisning till 1937 års utlänningslag, olika kungörelser och hemliga anvisningar från Socialstyrelsen hamnade deras namn på särskilda vägradelistor som distribuerades till polisens gränskontroller, svenska ambassader och konsulat. Budskapet var att ingen av dem skulle släppas in i landet.

Följden blev att alla mördades i Förintelsen, efter att ha blivit av- eller utvisade, alternativt drabbats av svenska myndigheters senfärdighet.

Bland dem fanns konsertmästaren Max Askanas från Leipzig, charkuteristen Henoch Schöngut från Berlin, paret Hertha och Simon Parnass från Hamburg, konstnärinnan Valerie Jungmann och fotohandlaren Salomon Feutchtbaum från Wien.

I den här boken berättar journalisten Christoph Andersson deras historia, utifrån vad som finns bevarat om dem i svenska, tyska och österrikiska arkiv − och i deras efterlevandes minnen. Det är en bok om ett mörkt kapitel i Sveriges historia − flyktingpolitiken under åren 1937 till 1942. Beslutad i god demokratisk ordning av riksdag och regering, med katastrofala konsekvenser.

Christoph Andersson är journalist och författare. Han har tidigare skrivit Från gatan in i parlamenten. Om extremhögerns väg mot politisk makt och Operation Norrsken. Om Stasi och Sverige under kalla kriget samt Svenska SS-fruar med uppdrag att föda ariska barn.

Christoph Andersson:
De avvisade. Om judarna som Sverige skickade mot döden
Norstedts
Utkom 2024

Recensioner i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.