Svenska SS-fruar

De ville bli hustrur till tyska SS-män, med uppdrag att föda flest möjliga ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. På så sätt skulle kvinnorna med kropp och själ bidra till att säkra nationalsocialismens långsiktiga existens.

I National Archives i USA har Christoph Andersson hittat spåren efter 218 500 kvinnor som alla ville gifta in sig i SS:s gemenskap, under Heinrich Himmlers ledning. Ett 20-tal av dem var svenskor och deras äktenskap en hemlig statsangelägenhet. Kvinnorna tvingades genomgå gynekologiska undersökningar, med syfte att utröna om de dög som föderskor. De behövde också bevisa att de var goda nationalsocialister, rasrena, genetiskt perfekta – och utan judiskt påbrå.

Det här är berättelsen om de svenska SS-fruarna, men också om deras SS-män. Några av paren återvände till Sverige efter kriget, fast beslutna att aldrig prata öppet om vad som varit. Inte ens med sina barn, en gång avlade för det Tredje rikets räkning.

Christoph Andersson är journalist och författare, och undervisar i journalistik på Södertörns högskola. Han har tidigare skrivit Från gatan in i parlamenten. Om extremhögerns väg mot politisk makt och Operation Norrsken. Om Stasi och Sverige under kalla kriget samt, tillsammans med Andreas Förster, Nazisten som teg. Drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige.

Christoph Andersson:
Svenska SS-fruar med uppdrag att föda ariska barn
Norstedts
Utkom 2021