Omtänkt! – Hållbara hus, beredskap och valen som gör skillnad

Bohusläns museum
8 februari – 18 maj 2025

Vad innebär hållbara hus och smarta renoveringar? Hur kan vi leva på ett sätt som både skapar och återskapar liv omkring oss? I utställningen Omtänkt! får besökarna chansen att utforska materialval och vardagsbeslut som påverkar – lokala förändringar som kan ge globala resultat.

”Visste du till exempel att ett återbrukat träfönster kan transporteras längre än 1 400 mil med lastbil innan utsläppsbesparingarna från återbruket går förlorat? Det är som att resa mellan Uddevalla och Kapstaden i Sydafrika. I utställningen kommer du träffa flera av våra klimathjältar – det vill säga gamla dörrar och fönster med en unik historia. Byggmaterial som vid återbruk inte bara är schysst mot miljön, utan även mot din plånbok.”

Utställningen Omtänkt! är en del av Bohusläns museums satsning på byggnadsvård: ”Husen i Bohuslän – en hållbar historia”. Den hänger ihop samman med det nationella byggnadsvårdsåret.

Utöver museets eget innehåll kommer två andra utställningar inkluderas. De är producerade och framtagna av Slöjd & Byggnadsvård, Västra Götalandsregionen:

En del av utställningen är Klimatklokt – en byggnadsvårdsutställning som utgår från den globala uppvärmningen. Klimatförändringarna kommer att påverka våra bostadshus på flera olika sätt. Det kommer innebära tätare intervall för underhåll och renovering. För att bidra till att bromsa temperaturökningen behöver vi arbeta med energisparande åtgärder och aktivt välja produkter och tjänster som inte belastar miljön vid tillverkning och transport. Utställningen ger konkreta tips på hur du kan spara energi i ditt hus. Den guidar dig till de mest klimatkloka lösningarna, som ökar din beredskap, skonar miljön och din plånbok och bevarar husets karaktär. Klimatklok byggnadsvård helt enkelt!

En annan del är Långlivat som utforskar livscykler och cirkulär ekonomi. Hur hänger det ihop med byggnadsvård och hållbart byggande? Långlivat inspirerar till återbruk och varsam renovering, och uppmanar till förändring när det gäller konsumtion och renovering.