Påsken 1943 kallar det svenska nazistpartiet, SSS, till ett riksmöte i Uppsala. Mötet avslutas med en manifestation vid Uppsala högar, en symbolladdad och betydelsefull plats. Här sluter tusentals personer upp för att visa sin avsky mot nazismen. Stämningen är uppiskad och manifestationen urartar med följd att motdemonstranterna blir brutalt anfallna av den inkallade statspolisen från Stockholm.
Varför försöker statspolisen skjuta skulden på oskyldiga ungdomar? Kunde dessa ”påskkravaller” ha kastat in Sverige i andra världkriget? Och varför lade regeringen locket på?
Magnus Alkarps bok handlar om nazism, lögner och bedrägerier, men också om mod och civilkurage. Fyra dagar i april är berättelsen om hur människor gick ut på gatorna för att försvara demokratin.
Magnus Alkarp är författare, arkeolog, historiker och musiker. Han disputerade i arkeologi 2009, och hans forskning har de senaste åren varit inriktad på frågor rörande svensk humanioras nationalistiska arv och intresserat sig för nazistisk infiltration av svensk arkeologi under 1933-1945.
Magnus Alkarp:
Fyra dagar i april. Påskkravallerna i Uppsala 1943
Historiska Media
Utkom 2013