Per Albin-linjen

Följ med på en spännande vandring längs Skånelinjen, eller Per Albin-linjen, som den också kom att kallas, runt den skånska och blekingska kusten. Upplev Beredskapstidens värnbyggande bakom taggtråd och säckväv. Se vad som finns kvar i dag av detta storstilade byggnadsverk i krigshotets skugga. Under något mer än ett år uppfördes över tusen betongvärn längs den sydsvenska kustlinjen. Även de skånska städerna befästes.

I dag ligger de där, i stort sett likadant, stora grå betongklumpar. Härliga läplatser för soldyrkare och badande, redskapsbodar för fiskare, vinkällare, terrassfundament. Vem tänker i dag på de tusentals arbetare och soldater som under några hektiska månader befäste den skånska kustlinjen.

Leif Högberg har tillbringat två år med att handgripligen dokumentera de gamla värnen i Per Albin-linjen. Under 1998 och 1999 vandrade han i olika omgångar längs Skånes och Blekinges kust och fotograferade och inventerade varje enskilt värn. I boken får läsaren följa med på vandringar kring och längs det som finns kvar av denna en gång så långsträckta befästningslinje. Läs om de dramatiska dagarna vid andra världskrigets utbrott. Följ med när den svenska armén mobiliserades under några laddade dygn den 9 april 1940.

Leif Högberg:
Skåne-linjen (Per Albin-linjen). Det skånska kustförsvaret under andra världskriget
138 sidor, illustrerad, inbunden
Utkom 2000