Polarforskaren som strandade i Kina

Bokomslaget

Polarforskaren som strandade i Kina är berättelsen om hur en grupp fältforskare från Sverige och Kina kom att delta i en av de mest rafflande men okända kapplöpningarna i vetenskapshistorien.

Polarforskaren Johan Gunnar Andersson kom som rådgivare till Kinas regering 1914 och tog tillsammans med ledande kinesiska vetenskapsmän upp jakten med stormakterna om att lösa dåtidens stora gåtor om landets naturhistoria och arkeologi. För att nå målet skapade han ett av Sveriges första och största vetenskapliga samarbeten med ett land utanför Europa.

Trots världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitisk dramatik gjorde de svensk-kinesiska teamen revolutionerande fynd av dinosaurier, spår av förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från en förhistoria som ingen hört talas om i Kina förut. Vad var det egentligen som de letade efter? Hur kom det sig att svenskar deltog i Kinas vetenskapliga modernisering, och att Kina ville samarbeta med just dem?

Jan Romgard kartlägger jätteprojektet mot bakgrund av Kinas 1900-talshistoria. Han berättar om en tid präglad av nyfikenhet och upptäckariver, samtidigt som det stora kriget och inbördeskriget aldrig var långt borta.

Jan Romgard är fil.dr, sinolog och vetenskapshistoriker med en bakgrund som journalist. Han forskar om Kinas och Sveriges vetenskapshistoria, om arkeologin och geologins utveckling under den republikanska tiden i Kina, liksom om Centralasiens- och Sidenvägarnas historia.

Jan Romgard:
Polarforskaren som strandade i Kina. Johan Gunnar Andersson & de svenska Asienexpeditionerna
Fri Tanke
Utkom 2018