Den moderna svenska spelbranschen

Bokomslaget

Svenska företag har under 20 års tid tillhört världens mest innovativa inom det som kallas för online gaming. Dessa företags utmaningar och trassliga väg till framgång skildras i boken Den moderna svenska spelbranschen.

Den 1 januari 2019 infördes en ny lag som gav svenska och utländska spelbolag och bettingsidor möjlighet att verka i Sverige under svensk licens. Detta innebar också att ett tidigare statligt monopol upphörde och utsattes för konkurrens. En epok som varat i runt 20 år gick till ända.

Det var i slutet av 1990-talet som två unga män, på varsitt håll och utan att känna till varandras existens, började fila på idéer om spel på det ganska nya mediet internet. En av dem riktade in sig på vadhållning, den andre på kasino. Någon färdig teknik fanns inte, utan de var tvungna att själva (eller deras företag) utveckla den.

Till en början fungerade heller inte affärsmodellen över huvud taget. Ingen vågade betala för att spela på internet. Det krävdes nya typer av säkra betalningslösningar, som nu också växte fram. I början av 2000-talet hade tekniken och användarnas inställning till spel på internet vuxit i kapp affärsidéerna. Och dessa två företag kunde inleda en extremt framgångsrik resa. Dessa företag hette Unibet och Betsson.

Denna 20-åriga epok skildras i boken Den moderna svenska spelbranschen av Karin Jansson Myhr och Dennis Avorin. Boken bygger till stora delar på intervjuer med de personer som grundat några av Sveriges mest framgångsrika företag inom området: Kindred (dåvarande Unibet), Betsson, Cherry, Leo Vegas, Mr Green och Play’n GO.

Boken tar även upp andra frågor som haft betydelse för spelbranschen, såsom marknadsföring, lobbying, regleringar och ansvarsfullt spelande.

Karin Jansson Myhr & Dennis Avorin:
Den moderna svenska spelbranschen
Förlaget Näringslivshistoria
Utkom 2019