Porträtt på kronprinsessan till Gripsholms slott

H.K.H Kronprinsessan Victoria, 2017. Foto: Thron Ullberg

H.K.H Kronprinsessan Victoria, 2017. Foto: Thron Ullberg

Med anledning av kronprinsessan Victorias 40-årsdag har Nationalmusei Vänner överlämnat en gåva föreställande den kungliga jubilaren till Statens porträttsamling på Gripsholms slott. Fotograf Thron Ullberg har fångat kronprinsessan i en miljö hon själv är förtjust i, Gustav III:s paviljong på Haga.

Kronprinsessan är framställd i rollen som tronarvinge, med blicken fäst mot framtiden. Thron Ullberg (född 1969) är en av Sveriges ledande porträttfotografer. Han började läsa konstvetenskap men satsade snart på fotografin. Ullberg arbetar ofta med storformatskamera och traditionella negativ som han bearbetar digitalt, ett tecken på kärleken till det gamla fotografiska hantverket.

I samband med en ceremoni på Gripsholms slott den 8 november överlämnade Nationalmuseum och Nationalmusei Vänner gemensamt ett exemplar av porträttet till kronprinsessan.

På Gripsholms slott finns sedan 1822 Statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttsamling, som i dag omfattar fler än 5 000 porträtt av svenska män och kvinnor. Sedan 1881 ansvarar Nationalmuseum för samlingen.