Historiker och arkeolog sommarpratar

Historikern Peter Englund och arkeologen Richard Holmgren finns med bland årets 57 sommarvärdar i Sveriges Radio. Det är 43:e gången som Sveriges Radio presenterar en sommar med programmet Sommar.

Peter Englund är sommarvärd för tredje gången. Hans program sänds den 19 juni:

– Mitt sommarprogram skall handla om sådant jag länge sysselsatt mig med: katastrofer. Katastrofer i samtiden och katastrofer i mitt eget liv, katastrofer i historien och i universum. Och om katastrofens motsats: anastrofen. Och jag har tänkt berätta om när jag en gång erbjöds att döda, och hur nära det var att jag tog det erbjudandet. Musiken skall vara av ett sådant där glatt, lättillgängligt slag som lämpar sig att ha på hög volym medan man med nedvevade rutor kör till badplatsen, exempelvis mambo och kubansk hip-hop.

Arkeologen Richard Holmgren arbetar genom sitt företag Arkeologisk Dokumentation med utgrävningar bl.a. i Mellanöstern. Han debuterar som sommarvärd den 23 juli:

– Jag ska tala om det spännande arbetet med upptäckandet av försvunna kulturer, om arkeologerna och de krafter som driver oss som valt arkeologin som yrke eller som specialintresse. Arbetet med att söka det förflutna är en skildring i sig, men månader i tält och sterila öknar ger också tid för begrundan och insikt. Jag vill dela med mig av annorlunda fältarkeologiska upptäckter och egna erfarenheter från t.ex. utgrävningarna i bibelns Sodom och Gomorra vid Döda havet – om hur biblisk arkeologi tidigare färgats av fundamentalistiska strategier och nu kan mötas med andra förståelser. Det mödosamma arbetet med profeten Aarons gravhelgedom på toppen av ett berg i klippstaden Petra eller Christofer Columbus förlorade skepp. Att som yngling vara med och öppna en grav från faraonisk tid – att ena dagen stå öga mot öga med en mumie och nästa finna en krukskärva i en leråker på Östgötaslätten.

I år startar Sommar den 17 juni och slutar den 12 augusti. Programmet sänds i P1 alla dagar klockan 13.05-14.30 med repris 23.10-00.35.

(2001-05-17)