Prakt & makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil

Skoklosters slott
6 juni – 25 september 2016

Per Brahe d.y. och Kristina Katarina Stenbock. Foto: Samuel Uhrdin

Per Brahe d.y. och Kristina Katarina Stenbock. Foto: Samuel Uhrdin

En av stormaktstidens mäktigaste familjer, ätten Brahe och deras överdådiga livsstil står i fokus i sommarens utställning i det pampiga Skoklosters slott, vid Mälarens strand. Här möter oss greve Per Brahe d.y., hans hustru Kristina Katarina Stenbock, deras barn och andra samtida. Prakt & makt är en familjeutställning som tar besökaren till flera våningar i slottet, med aktiviteter i anslutning till utställningen.

Adelns extravaganta livsstil till vardags och i fest med en lyxkonsumtion som sällan skådats går som en röd tråd i utställningen. Den visas i vacker slottsmiljö, i rum där släkten Brahe beskrivs ur olika perspektiv. I Silverkammaren presenteras till exempel Brahes ägor och här kan barnen bygga sina egna slott av klossar. Ett grandiost uppdukat festbord kan beskådas i Brahematsalen.

Livets skeden skildras också, begravningar var lika storslagna som bröllop. Högadeln ståtade med kunglig prakt, där den dödes plats i samhället skulle befästas i all evighet. Det var viktigt för stormaktstidens adelsmän att bygga ett starkt varumärke i en hierarkisk värld, där gränsen mellan under- och överordnad var tydlig. Vid sidan av kungamakten dominerades styret av ett fåtal högadliga familjer. Den mest betydelsefulla var ätten Brahe, nr 1 i Riddarhuset.

Barn ges möjlighet att prova historiska dräkter och bygga slott. Visningarna i sommar är inriktade på familjen Brahe och dess framträdande roll i slottets långa historia.

Prakt & makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil är en vandringsutställning som Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet har producerat i samarbete med Jönköpings läns museum. Öppnar den 6 juni och pågår till 25 september.