Den 17 januari 1945 försvann Raoul Wallenberg från Budapest. För att uppmärksamma hans gärningar under andra världskrigets slutskede har Armémuseum öppnat Sveriges första permanenta utställning om Raoul Wallenberg.
Raoul Wallenbergs liv och öde kan berättas som en klassisk hjältesaga. Temarummet skildrar hans bakgrund och uppväxt och den väg som ledde fram till räddningsaktionerna i Budapest under 1944-1945. Det skall också visa hur andra har följt i hans fotspår och fört hans budskap vidare, som ringar på vattnet.
"Raoul Wallenberg stod upp för en universell princip: Människor får inte mördas av andra människor. Om detta är ett hjältedåd eller inte återstår för betraktaren att avgöra", skriver Armémuseum i ett pressmeddelande. Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren uttrycker det så här: ”Hjälte… han var som en människa ska vara”.
– Miniutställningen är en försmak av vår nya stora utställning Hjältar som öppnar den 14 februari. Raoul Wallenbergs historia fyller hjältebegreppet med en ny mening och relevans, säger museichef Eva-Sofi Ernstell.
Temarummet har tagits fram i nära samarbete med Nina Lagergren som har bidragit med privata bilder och originalföremål, bland annat Wallenbergs pass och almanacka. Rummet öppnades den 18 januari och det kommer att vara en permanent del av Armémuseum.