Rätt i tiden för Riddarholmskyrkan

Nu skall Riddarholmskyrkans tornur i Stockholm fungera klockrent utan att någon behöver springa de 147 trappstegen i spiral upp i tornet för att ställa klockan rätt. Sedan nyåret justeras tiden på både Riddarholmskyrkan, Gamla Riksarkivet och Högsta Domstolen varje timma från ett atomur i Frankfurt, som ligger i rätt tidszon för Stockholm.

Före 1995 var det inte mycket spring i torntrapporna heller. Uren var programmerade till rådande sommar- och vintertid. Så beslutade regeringen att förlänga sommaren med en månad och det krånglade till det för urverken trots programmering. Det blev emellanåt problem med tiden på Riddarholmen.

– Om uret visade fel hann vi inte in genom dörren till kontoret på mornarna förrän telefonerna ringde heta. Folk är väldigt uppmärksamma på vilken tid Riddarholmskyrkan visar, berättar Rolf Öberg på Statens fastighetsverk som har ställt klockorna rätt för hand i fem år.

Nu är det ändring på det. Klockorna har inte visat fel en enda gång sedan atomuret i Frankfurt började sända signaler på långa, långvågor till Statens fastighetsverks huvudur. En prövostund väntar den 25 mars då sommartiden infaller på nytt. Kanske blir det de 147 stegen upp i det blå igen för Rolf Öberg.

(2001-03-08)