I år är det 850 år sedan Roma kloster grundades. Detta uppmärksammar Gotlands museum med ett klostersymposium i samarbete med Statens fastighetsverk, Visby stift och katolska kyrkan.

År 1164 anlände de första munkarna till Roma och det nygrundade cisterciensklostret S:ta Maria de Gutnalia. Med sig till Gotland förde munkarna nya kunskaper i byggnadskonst, smide, jordbruk mm. Klostret i Roma påverkade på många sätt det medeltida samhället på ön och är en viktig del av Gotlands medeltida historia. Roma kloster stängdes vid reformationen på 1530-talet.

 
Roma kloster. Foto: Lars Kruthof
Roma klosterruin. 
Foto: Lars Kruthof.
 
Klosterjubileumet börjar den 20 augusti 2014 med en pilgrimsvandring där alla som är intresserade har möjlighet att gå från Visby till Roma. Samma kväll hålls gudstjänst i den gamla klosterruinen. Vid gudstjänsten medverkar Sveriges katolska biskop Anders Arborelius och Visby stifts biskop Sven Bernhard Fast.

Den 21-22 augusti hålls ett evenemang på Kungsgården i Roma med några av de främsta forskarna i Sverige på Cistercienshistoria.

-Detta är ett fantastiskt tillfälle för oss att lyfta historien kring Roma kloster. Här har alla som är intresserade, både gotlänningar och tillresta gäster möjlighet att under några vackra sensommardagar vid Kungsgården förkovra sig i en spännande del av Gotlands och Sveriges historia säger Eva Selin Gotlands museum som är projektledare för Roma kloster 850 år.

-Ett jättehäftigt projekt att jobba med. Gudstjänsten den 20e augusti i klosterruinen kommer att bli en minnesvärd och vacker upplevelse. Det är så kul att biskop Sven Berhard Fast medverkar och att Sveriges katolske biskop Anders Arborelius tackat ja till att medverka, säger Lars Kruthof som jobbar med Projektet Roma kloster 850 år.