Saknar dig!

Postmuseum
30 mars 2021 – 28 augusti 2022

I tider av isolering upptäcker vi hur viktigt det är med kommunikation och när vi inte kan ses fysiskt så går det fortfarande att skicka saker till varandra. Ett handskrivet brev, hembakade kakor, nerpackade dofter och smaker från en plats vi längtar till. Meddelanden från människor vi saknar kan nå långt och minska avståndet mellan oss, för en stund. Postmuseums utställning Saknar dig! handlar om att skicka brev och paket.

– Vi lever i en digital tid där våra händer längtar efter aktivitet och att få skapa. Det handgjorda kan bli en paus från pekskärmar och tangentbord och forskning visar att vår hjärna mår bra av att skapa med våra händer. Många uttrycker en önskan om att få sakta ner och det kanske pandemin på sätt och vis har gett oss möjlighet till. Att sätta sig ner med penna och papper, handarbete, målarpenslar eller att baka något med en mottagare i tankarna är ett sätt att både göra någon annan glad och göra något man själv tycker om, säger Julia Gunnarsdottir, utställningsproducent.

– Utställningen ska tala till både handen och hjärtat hos besökarna och både väcka tankar och egna minnen om att skicka och få brev och paket, och inspirera till att fler provar på det, säger Gunnarsdottir.

I Saknar dig! kan besökarna ta del av minnen av brev och paket ur museets samlingar och i ett av utställningsrummen skapa egna hälsningar. Formgivare för utställningen är Annika Thore. Hon har bland annat arbetat med att gestalta känslor ur brev från museets samlingar i större format och tagit fasta på det personliga i det handgjorda och handskrivna meddelandet i sin formgivning.

Minnen av brev och paket föder känslor. Ett sparat brev kan vara en nyckel till vår gemensamma eller din personliga historia. Har du egna minnen av brev eller paket? I samband med utställningen görs också en digital insamling av brevminnen på minnen.se Där kan du vara med och lämna ditt minne till museets samlingar.

Saknar dig! finns också som en digital utställning.