Den 2-22 maj gästas Sverige av georgiska arkeologer. Besöket är en del av ett samarbete mellan Stockholms universitet och Illia Chavchavadze State University i Tbilisi och är finansierat av Svenska institutet. Målet är att det georgiska universitetet ska kunna sätta upp en marinarkeologisk utbildning.
– Kulturarvet är viktigt i Georgien både för identitet och självbild och för att stärka Georgiens attraktionskraft, säger Sylvia Augustinsson, ansvarig för projektledare på Svenska institutet. Georgien är ett kulturhistoriskt fantastiskt land med kyrkor från 300-talet, kloster och borgar i otillgängliga vackra bergstrakter. Det är viktigt att genom arkeologiska tekniker bevara dessa kulturskatter.
I dagsläget saknas inhemsk kompetens inom marinarkeologi. Den första etappen i projektet är att arkeologerna lär sig grunderna i dykning och blir certifierade. Kurserna ges av dykcentret Dykhuset i Stockholm, och gruppen kommer då att få lära sig de grundläggande praktiska arbetsmetoderna under vatten samt träffa svenska marinarkeologer.
De georgiska gästerna kommer även att ta del av de marinarkeologiska undersökningarna vid Birka och Utö under ledning av Södertörns högskolas marinarkeologiska enhet.
Nästa steg i projektet är att svenska marinarkeologer reser till Georgien i sommar och bidrar med teoretisk och praktiskt marinarkeologisk kompetens vid en expedition som anordnas av Illia Chavchavadze State University vid Svarta Havskusten.
Syftet med undersökningen är att utveckla en marinarkeologisk del av den forskning som finns om den antika grekiska koloniseringen av Svartahavskusten. Grekerna kallade området Kolchis, vilket är mest känt som Medeas hemland.
Svenska institutet.har från och med 2008 ett prioriterat uppdrag från det svenska utrikesdepartementet att arbeta med kultur- och samhällsutbyten med Georgien, vilket resulterat i ett tiotal svensk-georgiska projekt under 2009.