Berlins sista timmar

I april 1945 slåss en handfull svenska SS-soldater för sina liv mitt inne i den tyska rikshuvudstaden som ligger i dödsryckningar och står inför ett totalt sammanbrott. Slutstriden om Berlin är en av de mest fasansfulla strider som någonsin rasat mitt inne i en stadskärna. Där, i stadens hjärta, kämpar den 23-årige Erik Wallin från Hägersten. Han var SS-Unterscharführer och försvarade Hitlers bunker.

Några månader efter kriget berättar Erik Wallin om sina upplevelser från krigets sista dagar i boken Ragnarök. Den brutala ögonvittnesskildringen av slutstriderna är ett viktigt historiskt dokument och måste ses som en antikrigsbok. Redan 1945 kom Ragnarök ut i Argentina (”Endkampf um Berlin”) och 2002 kom den ut i England (”Twilight of the Gods”). I Sverige har boken dock förtigits. Men den är ständigt efterfrågad på antikvariaten och omöjlig att få tag i.

I Berlins sista timmar återutges nu Ragnarök tillsammans med en inledande text där Bosse Schön knyter samman personer och historiska händelser.

Bosse Schön är journalist, författare och bokförläggare. Han har studerat de svenska nazisoldaternas historia i över 20 år och publicerat flera böcker, bland annat Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer. Thorolf Hillblad från Jukkasjärvi bor numera i Argentina. Han spökskrev boken Ragnarök åt sin vän, SS-soldaten Erik Wallin.

Bosse Schön & Thorolf Hillblad:
Berlins sista timmar. En svensk SS-soldats berättelse om slutstriden
Bosse Schöns Förlag
Utkom 2009