Riksantikvarieämbetet har även i år fördelat sex miljoner kronor till landets arbetslivsmuseer. Efterfrågan på Riksantikvarieämbetets bidrag till arbetslivsmuseer har som vanligt varit mycket stort, cirka 300 ansökningar har inkommit.
– I år har vi vid fördelningen prioriterat några större projekt som kan bidra till extra utvecklingsinsatser. Totalt får 87 projekt dela på de sex miljoner kronor vi har att fördela, säger Ove Bengtsson på Riksantikvarieämbetet.
Vid arbetslivsmuseerna läggs otroligt mycket ideellt arbete och engagemang ner för att bevara och utveckla den moderna tidens arbets- och industriliv. Museerna drivs i de flesta fall på ideell basis av föreningar och stiftelser som är beroende av stöd för att kunna utveckla verksamheten.
– De insatser som görs på museerna för att bevara det moderna samhällets kulturarv är mycket stora och uppskattade, säger Ove Bengtsson.
Med arbetslivsmuseum menas sådan verksamhet som har till syfte att bevara och gestalta en arbetsplats kulturhistoriska värden. Det kan vara arbetsplatser både inom privat och offentlig sektor. Museijärnvägar och fartyg kan också räknas till arbetslivsmuseer. Det är viktigt att museets verksamhet kan relateras till industrisamhällets kulturarv. Arbetslivsmuseer drivs ofta ideellt och är etablerade i sitt kulturhistoriska sammanhang. Verksamheten ska antingen vara eller avses att bli tillgänglig för allmänheten.
Det finns omkring 1400 arbetslivsmuseer i Sverige med cirka 15 000 personer som är ideellt engagerade. Antalet besök uppskattas årligen till drygt tio miljoner.
Varje år fördelar Riksantikvarieämbetet bidrag till arbetslivsmuseerna. Bidragen ska stödja projekt som stärker arbetslivsmuseernas möjligheter att bevara och bruka industrisamhällets kulturarv.
Fördelningen av medel till arbetslivsmuseer sker i samråd med Statens Kulturråd, Arbetets museum, Nordiska museet, Riksarkivet, Statens maritima museer, Statens försvarshistoriska museer, Tekniska museet och Trafikverkets museer.