Släktforskningens dag

Lördagen den 18 mars har släktforskarna sin alldeles egna dag. Många av de 160 medlemsföreningarna inom Sveriges Släktforskarförbund kommer då att arrangera olika typer av aktiviteter: Öppet hus, prova på-verksamhet, föreläsningar och mycket annat runt om i landet.

Moderna hjälpmedel, bättre tillgång till kyrkböcker och andra källor, samt ett ökat utbud av digitalt material, har gett svensk släktforskning ett rejält lyft. Sökandet efter sina rötter underlättas av att inget annat land i världen har så väl bevarad folkbokföring som Sverige.

Den svenska släktforskarrörelsen är samlad i Sveriges Släktforskarförbund som i år fyller 20 år. Det firas bland annat genom att årets släktforskardagar den 12 och 13 augusti, förläggs till Stockholm.

Temat är ”Kungliga Hufvudstaden” och får dessutom ett mångkulturellt inslag genom samarbete med Stockholms stad och Kulturfestivalen. Det är första gången som en renodlad mässa arrangeras för släkt- och hembygdsforskare. Med föreläsningar, utställningar, prova-på-forskning, släktforskar-akut och mycket annat tas ett nytt grepp.

Det ökande intresset för släktforskning märks inte minst i efterfrågan på fler digitala tjänster. Delar av sin släktforskning kan man nämligen numera sköta hemifrån. En bredbandsansluten dator ger snabb och enkel tillgång direkt till inskannade kyrkböcker. Lägg till detta ett växande antal CD-skivor med personregister av olika slag, på såväl riks- som lokal nivå. Dessutom kommer i en strid ström böcker om släkter, platser eller historiska skeenden, konstaterar Sveriges Släktforskarförbund.

(2006-03-05)