Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig

Sorgeliga saker hände den svala och gråa sommaren 1889 då löjtnanten vid Skånska dragonerna Sixten Sparre och den firade cirkusprinsessan Elvira Madigan rymde från Sverige till den lilla ön Taasinge söder om Fyn i Danmark. Två skott föll, och dramat har återberättats gång på gång: i skillingtryck, böcker, filmer, operetter och tidningsartiklar. Alltid med romantiska förtecken. Den optimala kärlekssagan?

Sixten Sparres hustru hette Luitgard men kallades Lycka. I hennes version blir det sagan om en make och far som lever skyhögt över familjens tillgångar, en amatörpoet som tror sig vara jämlik med tidens mest hyllade skald, en ynkling som lurar en cirkusprinsessa och sviker dem som står honom närmast. I 125 år levde myten om den vidunderliga kärlekssagan. Här avslöjas Sixten – av sitt eget barnbarns barn.

Kathinka Lindhe, radiojournalist och bibliotekarie i Halmstad, berättar vad som kommer fram när man släktforskar, letar i arkiv och analyserar Sixtens dikter – en inte smickrande bild av hennes gammelmorfar! Historien om lycka är ett stycke kvinnohistoria, och en beskrivning av vardag, mode och heminredning i de högre skikten i Sverige i det sena 1800-talet.

Boken har varit slutsåld sedan den utkom 2014, men ges nu ut i ett nytryck.

Kathinka Lindhe
Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig. En historia om Lycka
Utblick Media
Utkom 2014