I årsboken Sörmlandsbygden 2009 skildras landskapet Södermanland ur ett kulturhistoriskt perspektiv i 14 artiklar.
I Floda kyrka finns bevis för att man spelade ballader på medeltiden. I Sörmlandsbygden återges hela texten med noter. Det är jubileum för Albertus Pictor. I år är det 500 år sedan han dog. I Sörmland finns flera kyrkor med målningar som tillskrivits Albertus Pictor.
Gustaf Aulén, biskop i Strängnäs under andra världskriget, gjorde oväntade insatser för såväl Norge som Sverige. Nu skall han uppmärksammas på Mälsåker.
Sven Du Rietz var en ovanlig man med många märkliga strängar på sin lyra. En av dem var att montera ryska bilar vid den natursköna Krampan.
Ett mångsidigt konstnärsliv växte fram i Torshälla under första hälften av 1900-talöet. Det danskarna hade i Skagen hade sörmlänningarna i Torshälla. Från ett litet torp i Sörmland kom en man som blev lärd och berömd inte bara på Uppsala universitet. Professorn i latin Per Persson var Sörmland troget genom sitt engagemang i Södermanlands-Nerikes nation.
Gjuteriet i Hälleforsnäs har försvunnit, men minnena av det bevaras. Lika känt har det varit att Hälleforsnäs har varit ena baddare i bandy. Nu kan det ses på Gjuterimuseet.
De övriga artiklarna i Sörmlandsbygden 2004 är "Gläntan och torpgrunden – 40 år senare”, Med tåget från sydvästra Sörmland till Gnesta. En ortnamnsresa”, ”Gnestakonstnären Karl-Göte Andersson-Sernius”, ”Hall – kriminalvårdsanstalt med anor”, ”Järnvägsmuseet i Mariefred”, Lotskyrkogården på Torö” och ”Djulönäset och Djulöholm” samt en lista över Sörmlandslitteratur utgiven 2007.
Årsboken Sörmlandsbygden utges av Södermanlands läns hembygdsförbund i samråd med Sörmlands museum och Stockholms läns hembygdsförbund.
Sörmlandsbygden 2009
Södermanlands läns hembygdsförbund
Utkom 2008