Spårvägsmuseet i Stockholm har öppnat

Spårvägsmuseet. Foto: Daniel Griffel/Spårvägsmuseet

Foto: Daniel Griffel/Spårvägsmuseet

Den 21 maj slog Spårvägsmuseet i Stockholm upp portarna för besökare efter att ha varit stängt i nästan fem år. Spårvägsmuseet har flyttat i en renoverad industribyggnad av Ferdinand Boberg från 1893 – Hus 9 i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden.

Besökarna får en inblick i kollektivtrafikens och Stockholms utveckling – från 1600-talets rodderskor till dagens moderna kollektivtrafik.

– Det viktigaste har varit att skapa ett museum som är innehållsrikt och roligt. Det är genom lekfullheten vi tror att vi bäst skapar förståelse och intresse för hur kollektivtrafiken, och Stockholm, utvecklats över tid, säger museichefen Eva Ramberg.

I museet finns en stor samling av föremål som visar kollektivtrafikens historia, allt från fordon till biljettkiosker och reklamaffischer. Utöver museiföremål kan besökarna testa att köra spårvagn och buss, åka minitunnelbana, och utmana sig själva att springa snabbare än ett av de gamla fordonen.

– Det är många som har jobbat hårt under flera år för att skapa det nya museet och det har verkligen gett resultat. Det är så kul att få säga välkommen tillbaka, till alla vuxna och barn som längtat, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen i Stockholm.

Spårvägsmuseet grundades 1922 och museet har sedan dess legat på flera olika platser i Stockholm. Det var senast beläget i ett bussgarage på Södermalm. Museet stängde i september 2017 eftersom garaget skulle rivas.

(2022-06-09)