Julafton 1951. I en lägenhet i Stockholmsförorten Aspudden hade den arbetslöse före detta journalisten Fritjof Enbom inbjudits att äta middag med sina hyresvärdar Jan och Inger Lodin. När måltiden gick mot sitt slut började Enbom plötsligt berätta saker som fick värdparet attspärra upp ögonen. Han påstod att han, under kodnamnet Mikael, hade en ledande ställning i en stor spionliga som lämnade hemliga uppgifter till Sovjetunionen.
Paret Lodin tvivlade först men anmälde sedan vad de hade hört. Enbom greps, erkände och pekade dessutom ut en rad personer som medhjälpare, de flesta med anknytning till Sveriges kommunistiska parti. När detta blev känt utbröt en mediestorm utan motstycke. Därpå följde det största spionmålet någonsin i Sverige. Sju personer åtalades, sex av dem fälldes och fängelsedomarna var exceptionellt hårda. Två av de åtalade fick livstids straffarbete.
Många år senare kontaktades journalisten Tomas Bresky av Hugo Gjersvold, den person som tillsammans med Enbom dömdes till livstid. Gjersvold hade då redan i åratal kämpat för upprättelse och ansåg sig utsatt för ett oerhört rättsövergrepp. Bresky började gräva allt djupare i affären Enbom. Många märkliga förhållanden kring domarna träder fram i denna dramatiska historia.
Tomas Bresky har en lång bana som reporter och grävande journalist bakom sig., framför allt i etermedierna. Han var med och startade TV-programmet Norra magasinet och är numera medlem i redaktionen för Uppdrag granskning.
Tomas Bresky:
Kodnamn: Mikael. Spionaffären Enbom och kalla kriget
Ordfront
Utkom 2008