S:t Clemens kyrka i Helsingborg, som låg i och intill nuvarande S:t Clemens gata, revs i samband med reformationen. Först på 1800-talet återupptäcktes lämningarna efter den en gång så betydelsefulla kyrkan och vid grävningar 1912-1913 kunde ett antal gravar dokumenteras. En stor arkeologisk utgrävning ägde rum 1958-1962 då hela kyrkoruinen undersöktes liksom stora delar av den medeltida kyrkogården.

I denna bok berättar Margareta Weidhagen-Hallerdt, som ledde 1950-talets utgrävningar, om alla de spännande grävningsresultat som då kom fram. Bland annat framgick det att den på kungligt initiativ omkring 1000-talets mitt anlagda stenkyrkan med stor sannolikhet har haft en föregångare av trä, särskilt med tanke på det stora antalet stock- och trågkistor som påträffades under stenkyrkans grundmurar. En så tidig träkyrka har möjligen uppförts av den dåtida danska kungen, Knut den store.

Sedan flera år har ett samarbete genomförts med syfte att publicera utgrävningsresultaten mellan Margareta Weidhagen-Hallerdt och Peter Carelli, som inom sin tidigare tjänst ansvarade för den stadshistoriska förmedlingsverksamheten vid Dunkers kulturhus.

Margareta Weidhagen-Hallerdt:
S:t Clemens kyrka i Helsingborg. Medeltida monument och människor
Dunkers kulturhus
Utkom 2010