Stockholm får nytt museum om vikingatiden
Över hela världen har bilden av vikingen fått fäste och världsintresset är just nu större än någonsin. Men är turistbilden av den nordiske krigarmannen med horn på hjälmen hela sanningen? I vår öppnar Vikingaliv, ett nytt vikingamuseum i Stockholm – ”ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder”. På 2 000 kvadratmeter mellan Vasamuseet och Gröna Lund på Djurgården skapas just nu en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963.
Vikingar har blivit ett signum för nordisk historia över hela världen. Men även om intresset är stort är ofta kunskapen begränsad, både bland utländska turister och på hemmaplan. Hur många känner till exempel till att benämningen viking kom först på 1800-talet i en tid då man ville skapa en hjältebild av den fornnordiska svenska mannen?
– Vikingarna är de mest förfalskade figurerna i vårt land. I stort sett ingenting av det turistindustrin gör gällande om dem är sant. Det ska vi ändra på och samtidigt ge en färgstark och spännande historieberättelse om våra forna nordbor, berättar Dick Harrison, professor i historia och ansvarig för den historiska förankringen på Vikingaliv.
Historien kring vikingarna skrivs ständigt om vartefter man gör nya fynd och upptäckter, och det är den sanna bilden av idag som ska visas på Vikingaliv. Den stora attraktionen är Ragnfrids Saga, berättat av den åldrade vikingakvinnan Ragnfrid; under en 11 minuter lång dramatiserad resa i en unik åkattraktion inne i utställningshallen, får besökaren åka igenom en närgången, historiskt förankrad, berättelse om livet på vikingatiden, både hemma på gården och ute i världen.
– Vikingaliv är ett permanent museum och en världsattraktion i ett perfekt läge på Djurgården. Och vi öppnar i en tid då intresset för vikingar är större än någonsin. Nu kan vi äntligen ge svenska och utländska besökare en hisnande tur in i vikingatiden, berättar vd Ulf Larsson, som tidigare varit vd för Junibacken, Parks & Resorts, Globenarenorna och Gröna Lund.
Museet Vikingaliv består även av en utställningsdel som visar och berättar om en tid då det vare sig fanns kungadömen eller riksdag som styrde samhället. Här får besökaren bland annat lära sig om barnens och kvinnornas roll, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur man levde och reste. Utställningen innefattar också en unik del med de senaste upptäckterna och rönen, som kommer att uppdateras löpande.
Bakom initiativet och förverkligandet av Vikingaliv står Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, Fredrik Uhrström arbetande styrelseordförande, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt vd Ulf Larsson.
(2016-12-01)