Storsatsning på ny TV-serie om svenska drottningar

Sofia Helin. Foto: TV4

Sofia Helin blir programledare för TV-serien ”Drottningarna”. Foto: TV4

Sveriges drottningar har i århundraden stått gömda bakom sina kungar. Nu lyfter TV4 och C More fram dem i ljuset. Sofia Helin blir programledare för TV-serien om åtta svenska drottningars liv och öden. Via rekonstruktioner fylls avsnitten av maktintriger och förbjuden kärlek, passion och pantsatta kronjuveler samt svek, svartsjuka och statskupper. ”Drottningarna” har premiär på TV4 och C More hösten 2020.

– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet, säger Sofia Helin.

Varje avsnitt ägnas i sin helhet åt en drottning och hennes historia. Inspelningarna har under hösten skett på kungliga slott och herresäten runt om i landet. Med grandiosa klänningar, korsetter och krinoliner samt historisk rekvisita har tidsandan återskapats in i minsta detalj. Hästar, kanoner och hundratals statister har använts för att ge liv åt de mest dramatiska händelserna i varje drottnings liv.

– ”Drottningarna” är vår största satsning hittills i den dokumentära genren. Att få levandegöra den svenska historien genom dessa åtta fascinerande och starka drottningar är något av en dröm och jag är övertygad om att dessa berättelser kommer att både berika och engagera en stor publik i Sverige, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier.

Historiker och forskare har konsulterats i all planering och medverkar även i avsnitten för att förklara de historiska sammanhangen.

– Produktionsbolaget Art&Bob Television har gjort ett imponerande jobb med att ge dessa makalösa kvinnoöden kött och blod i rutan. Det är ett nytt grepp på den svenska regentlängden, och vi hoppas att tittarna vill följa med på tidsresan, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent på TV4.

De åtta drottningarna som porträtteras är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora (1636–1715), Lovisa Ulrika (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930).

Serien ”Drottningarna” kommer att sändas i TV4 och C More hösten 2020.

(2019-12-08)

Se även Premiär för dokumentärserien Drottningarna i TV4 (2020-10-13)