Strängnäs förtjänar ett stadsmuseum

Strängnäs är en av de historiskt viktigaste platserna i Sverige. Staden blev biskopssäte redan på 1100-talet och fick stadsprivilegier 1315. Strängnäs har varit skådeplats för många historiska händelser. Det var t.ex. här som Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Regementet och Sundby Sjukhus har också satt sin prägel på staden.

I övriga delar av kommunen är det ganska väl förspänt när det gäller att visa upp det förflutna. Inte minst i Mariefred, där man lyckats förvalta sin historiska tradition på ett mycket bra sätt. Hembygdsgårdar, vissa med tillhörande museum, är också vanligt förekommande i de olika kommundelarna och bidrar på ett ypperligt sätt till att sprida kunskap om det som präglat bygden genom århundradena. Dessa skulle dock behöva kompletteras och knytas samman av ett stadsmuseum i Strängnäs, där stadens och dess omgivnings långa historia kan visas upp för alla kommunens invånare, turister och andra intresserade. Idag ligger istället en stor del av de historiska föremål som finns sparade och möglar bort i dåligt anpassade lagerlokaler i Sundby Park.

I det nya Kultur- och kunskapscentret, som ska byggas i anslutning till biblioteket, finns det förvisso avsatt utrymme för viss museiverksamhet. Denna yta är dock kraftigt begränsad och lever inte upp till den standard man kan begära av ett stadsmuseum värt namnet. Vi i Strängnäspartiet föreslår istället att Kultur- och kunskapscentret blir ett komplement och en förbättring av dagens biblioteksverksamhet, med möjlighet till föreläsningar, konstutställningar och liknande.

Vid sidan av detta, vill vi att det inrättas ett separat stadsmuseum, i egna lokaler i anslutning till stadens historiska kvarter. Redan idag finns det byggnader, som mycket väl skulle kunna lämpa sig som museilokaler. Här tänker vi främst på Djäknehallen, där det även finns utrymme att komplettera byggnaden med en föreläsningssal, som även kan användas till konserter. En utbyggnad av Djäknehallen skulle t.ex. kunna ske i samarbete med Europaskolan, som idag bl.a. saknar en fast samlingslokal eller aula. En annan tänkbar lokal är Stureskolan, som kan bli tillgänglig efter att ett nytt Ungdomens Hus inrättats på lämplig plats.

Utställningarna i stadsmuseet bör spegla alla aspekter av stadens tradition som lärdomsstad, kyrkligt centrum och militär förläggningsort. En utställning om Sundby Sjukhus skulle också ha sin givna plats här. Och varför inte placera en staty av Gustav Vasa utanför entrén?

Som alltid när det gäller kulturella projekt, kan finansieringen bli ett problem. Av den ekonomiska kaka som går till fritids- och kultursektorn, är det idag fritidsverksamheten som får den största biten. Båda områdena kräver dock ökade satsningar i framtiden, om Strängnäs ska bli en attraktiv kommun att leva i och besöka.

Kostnaderna för ett museum kan hållas nere genom att man utnyttjar befintliga lokaler, som endast behöver smärre ombyggnationer, istället för att bygga helt nya. Det finns dessutom all anledning att involvera kommunens näringsliv i ett sådant här projekt. Att låta företag och andra privata intressenter sponsra delar av museet är ett mycket bra finansieringsalternativ. Ett exempel på där detta har skett är Grafikens Hus i Mariefred. Möjligheten att få ekonomiskt stöd av svenska statliga myndigheter eller från EU bör givetvis också undersökas.

All den kunskap och entusiasm, som finns inom det ideella föreningslivet, ska självklart utnyttjas. I ett sådant här projekt ska allt vad hembygds- och kulturföreningar heter engageras, för att uppnå ett så bra resultat som möjligt.

Historia och kultur är ämnen som ofta får stå tillbaka för andra, högre prioriterade, områden. Därför är det vår förhoppning att så många som möjligt kan sluta upp bakom detta projekt. För i slutändan tror jag att vi alla kan enas om att Strängnäs förtjänar ett riktigt bra stadsmuseum!

Niclas Samuelsson
Strängnäspartiet