Svarta nejlikan

Svarta nejlikan kallades den svenske diplomaten Harald Edelstam (1913-1989) som blev något av en folkhjälte på grund av sina modiga räddningsaktioner efter militärkuppen i Chile 1973. Vad drev honom, och varför var han så hemlighetsfull om sina insatser?

Utrikesdepartementet har alltid varit en hierarkisk organisation, men Harald Edelstam bestämde sig från första dagen för att aldrig dagtinga med sitt samvete och sin övertygelse. Han var i första hand medmänniska och i andra hand diplomat. Hans civilkurage och mod gränsade ibland till både omdömeslöshet och dödsförakt, som om han sökte den yttersta gränsen. Han bars av en stark medkänsla och reflexmässig vilja att hjälpa utsatta och förtryckta människor, oavsett vilka konsekvenser det fick för honom själv. Det är ingen tillfällighet att han i pressen fick epitetet ”diplomatins James Bond”.

Mats Fors tecknar ett porträtt av en man som ständigt, och med fara för sitt eget liv, befann sig i händelsernas centrum – i andra världskrigets Berlin, i det av Nazityskland ockuperade Norge, i stalinismens Polen, folkmordets Indonesien, dödsskvadronernas Guatemala och militärjuntans Chile.

Mats Fors är journalist, författare och konsult. Han är utbildad på Dramatiska institutet och har arbetat med filmresearch och producerat egna SVT-dokumentärer.

Mats Fors:
Svarta nejlikan. Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion
Prisma
Utkom i mars 2009

Recension i Svenska Dagbladet