En mur mot öst handlar om hur närmare tusen svenska civila arbetare reste till Finland under vinterkriget för att bygga en ny försvarslinje längs gränsen mot Sovjetunionen. Initiativet till den svenska insatsen togs av LO:s ordförande August Lindberg efter ett besök vid fronten. Tillsammans med Svenska Arbetsgivareföreningen lyckades man få regeringen att satsa 25 miljoner kronor för befästningsarbetena. Det motsvarar i dag drygt en halv miljard kronor.

Lokala antagningsbyråer för att rekrytera arbetskraften sattes upp på 50 orter runt om i landet. För arbetarna i Svenska Arbetskåren blev det en chock att komma till det krigshärjade Finland. Många klarade inte de fysiska och psykiska påfrestningarna.

Arbetskårens insats i och för Finland ansågs också vara till gagn för Sveriges skydd. Det svenskarna påbörjade fullföljdes sedan under flera år av finsk arbetskraft. Som mest arbetade 35 000 man samtidigt med den 1 200 kilometer långa försvarslinjen, som fick namnet Salpalinjen och är Finlands största byggprojekt någonsin.

Eric Björklund som tidigare skrivit böckerna Petsamotrafiken, Kvarkentrafiken och Tysktrafiken skildrar nu Arbetskårens strapatser, en bortglömd insats under andra världskriget.

Eric Björklund:
En mur mot öst. Svenska Arbetskåren i Finland 1940
Åkeriförlaget
Utkom 2007