Den svenska flaggans historia och kulturhistoria. Med utgångspunkt i flaggan och hur den använts kan också Sveriges historia berättas. Hur blev Sverige blågult? Svenska korståg och blågula härskare, stora riksvapnet, tre kronor och annan heraldik, flaggor och fanor i krig och fred. Och svenska flaggor som troféer utomlands.

Den svenska flaggan som symbol för nationen är gammal sett ur ett europeiskt perspektiv. Det var först under 1800-talet som flera länder i Europa skaffade sig en nationsflagga och det dröjde länge innan man började flagga mera allmänt Det berodde främst på att flaggan användes till sjöss.

Boken Svenska flaggans historia redogör också för flaggans ursprung, med rötter i forntida symboliska tecken vid religiösa processioner och i strid, romerska fälttecken och medeltida heraldik. Dessutom beskrivs traditioner och regler som hör ihop med dagens flaggning till lands och till sjöss.

Författaren Leif Törnquist är Sveriges ledande kännare av fanor, tidigare chef för Statens försvarshistoriska museer och Armémuseum. Han är huvudförfattare till Svenska borgar och fästningar.

Leif Törnquist:
Svenska flaggans historia
Medströms Bokförlag
Utkom i maj 2008