Flera av artiklarna i Svenska Litteratursällskapets i Finland årsbok anknyter till Finlands förvaltnings- och militärhistoria. Boken inleds av Henrik Meinanders årsfestföredrag "Nationen Finland, en lyckosam biprodukt?". Carl-Thomas von Christierson skildrar en militär befattningshavares jakt efter ett ämbete under senare hälften av 1700-talet och hans verksamhet som kommendantsekreterare på Sveaborg. Krigsfiskalen Pehr von Christiersons brevväxling med sina överordnade innehåller nya uppgifter om kansliarbete, löneförhållanden och ett kungligt besök på fästningen.
Christoffer Sundman behandlar i sitt bidrag hur det kom sig att de nyländska studenterna reste en gravvård över korpralen Gustaf Glansberg, en av veteranerna från kriget 1808-1809. Statssekretariatets arkiv som ett finskt forskningsarkiv i S:t Petersburg i slutet av autonomins tid behandlas av Eljas Orrman. Aapo Roselius analyserar i sitt bidrag den roll kriget 1808-1809 hade i skyddskårsrörelsens historieuppfattning och upplysningsverksamhet.
 
Marjatta Hietalas bidrag behandlar, utgående från ett omfattande källmaterial, de finländska forskarnas orientering mot Tyskland under andra världskriget. Per Stams "Det är redan poesi" redogör för Henry Parlands litterära metod, medan Sven Hirns uppsats har rubriken "Pantomimens historia i Norden".
Historiska och litteraturhistoriska studier 83
Svenska litteratursällskapet i Finland
Utkom 2008