Svenskarna vet mer om sin mammas släkt än sin pappas. Vidare är kvinnor mer intresserade av släkt och familj än vad män är. Det visar en undersökning om svenskarna och släkten som SKOP genomfört på uppdrag av företaget Ancestry.se.

– Att svenskarna vet mer om sin mammas historia än sin pappas beror nog på en rad faktorer, men forskning visar att kvinnor har en aktivare roll när det kommer till att hålla uppe relationen med sin släkt, säger Helena Wahlström, universitetslektor på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Undersökningen visar att kvinnor vet mer om sina släktingar än vad män gör. 49 procent av kvinnorna svarar att de känner till sin släkthistoria ganska bra. Motsvarande siffra hos männen är bara 36 procent. Även hur man värderar kunskapen skiljer sig, 31 procent av kvinnorna och 17 procent av männen tycker att det är mycket viktigt att känna till sin släkthistoria.

– Många delar av upprätthållandet av familjerelationer är fortfarande kvinnliga, som till exempel nätverkande inom släkter, att hålla reda på släktingars födelsedagar och andra högtidsdagar. Det är nästan kod att kvinnorna gör det arbete som behövs för att släktens relationer ska leva vidare. Det finns ganska mycket forskning, till exempel inom sociologin, om kvinnors ansvarstagande i detta arbete. Kanske finns det en koppling mellan intresse för släktforskning och ett inlärt intresse för att upprätthålla och värdera släktskapsrelationer, säger Helena Wahlström.

På frågan ”Vet du vilket år följande personer föddes?” svarade 50 procent att de vet när mormor var född och 43 procent att de vet när morfar var född. Man vet mindre om sin pappas sida av familjen – 39 procent vet när farmor föddes och bara 36 procent vet vilket år farfar föddes. Vi vet alltså mer om vår mammas sida av släkten än vår pappas.

– I vissa generationer och samhällsklasser har fäder varit mycket frånvarande rent fysiskt, medan mödrar varit mer närvarande – sådant har inverkan. Jag tror inte nödvändigtvis det betyder att vi bryr oss mer om vår mamma än om vår pappa. Men om det är fler kvinnor som har kunskap om sina släktingar, kanske kvinnor är särskilt intresserade av mammans öde överhuvudtaget då det är lättare att identifiera sig med sitt eget kön, säger Helena Wahlström.

Vidare visar undersökningen att äldre personer och de med akademisk examen vet i större utsträckning än andra när mormor, morfar, farmor och farfar var födda.