Svenskt barnafödande under 150 år

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?

Kroppens mekanismer för att föda var desamma 1870 som nu. Ändå är nästan ingenting i förlossningsrummet sig likt. Barnafödandets historia handlar om vård – men också om politik, pengar, kultur och en ständig strävan bort från det gamla.

”Kvinnorna hafva ju i alla tider haft den plikten att i verklig mening kläda blodig skjorta, icke blott för släktets – utan äfven för samhällets bestånd, skulle jag tro.”
Johanna Hedén, barnmorska, 1909

Maja Larsson är skribent och redaktör och skriver framför allt om vård, samhällsbyggnad och ekonomi. Kläda blodig skjorta är hennes debutbok.

Maja Larsson:
Kläda blodig skjorta. Svenskt barnafödande under 150 år
Natur & Kultur
Utkom 2022