SVT berättar om din släkt

I programserien Din släktsaga bjuder Sveriges Television in tittare att få sina släktsagor berättade i TV. Första programmet sänds i SVT1 torsdagen den 16 januari och är samtidigt en inbjudan att medverka i kommande avsnitt. Det som behövs är gamla fotografier, brev, dagböcker och annat som minner om människorna i familjen kring förra sekelskiftet.

Under vintern och våren gås allt inkommet material igenom och ett urval berättelser spelas in. Programserien i sin helhet visas sedan i SVT under hösten 2003. I första omgången planeras 10 halvtimmesavsnitt.

– Meningen är att vi tillsammans med tittarna skall berätta om dem som var unga kring förra sekelskiftet, säger Marianne Söderberg som också är programledare för Din släktsaga.

Formatet utvecklas ytterligare genom en stor webbsatsning som kommer att löpa parallellt med TV-serien. På hemsidan ska tittare bl.a. kunna få råd om släktforskning och söka efter egna anförvanter med mera.

Premiärprogrammet handlar om Efraims och Olgas outgrundliga gåta och om smedmästarhustrun Ingrid Maria på Tjurkö i Karlskrona skärgård. Medverkar gör Rolf Nilsson, barnbarn till Efraim och Olga, Karl Thunberg, barnbarns barnbarn till Karl August och Ingrid Maria Thunberg, och Karls mamma, journalisten Karin Thunberg som följaktligen är barnbarnsbarn till Karl August och Ingrid Maria.

(2003-01-16)