Tobaks- och Tändsticksmuseum
16 maj 2012 – 28 februari 2013 

Kaffe, snus och brännvin var några av de få njutningsmedel som lyste upp en strävsam vardag i 1800-talets Sverige. Men det var inte fråga om någon demokratisk njutning, här fanns regler förknippande med kultur, kön, ålder, pris, social tillhörighet, religion eller ibland bara tillgång eller popularitet. Det fanns stora skillnader mellan vad kvinnor tilläts njuta av och vilka njutningsmedel männen hade tillgång till.

Kaffepannor. Foto: Manga Minja

Kaffekannor i koppar, 1800-tal.
Foto: Manga Minja. 
  Snus, 1700- och 1800-tal. Foto: Manga Minja

Snusdosor, 1700- och 1800-tal.
Foto: Manga Minja.

Njutningen var inte heller helt oproblematisk. ”Syndigt gott” är ett uttryck som fångar känslan av att det som är gott är säkert inte tillåtet. Luther höll ett vakande öga på den som dristade sig till att njuta utan dåligt samvete.

Mat var länge en av människan få förlustelser. När exotiska njutningsmedel infördes kom dessa snart att präglas av lokala vanor och svenska smaker. Njutningsmedlen samverkar med maten – tillsammans bildas en palett av smaker som är enkla och inte så många. Men frosseri ansågs syndigt. Kylan, mörkret och ljuset påverkar tillgången av vad naturen kan erbjuda, det är människans största tillgång och begränsning.

I dag finns det lagar som reglerar våra möjligheter till njutning. Har vi svenskar fortfarande en problematisk inställning till njutning och ungefär samma njutningsmedel som för över hundra år sedan? Det är den frågeställning som utställningen Swedish Delight vilar på. Med en bildkavalkad som visar det svenska vemodet, speglat i kaffekask och kryddat brännvin.